VERS BREDA – food festival van Brabant

Op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 september staat VERS op het menu in Breda en vier andere Brabantse steden.Met deze eerste editie, bestaande uit vijf festivals tegelijk, maakt VERS Brabant in één klap duidelijk waar het om gaat: onze foodcultuur van de toekomst. Iedere stad geeft daar een eigen invulling aan. Serieus, brutaal en met humor. Het programma van Breda is:

Restaurant van de Uitvinder - Ravanello

vrijdag 18:00 - 22:00, zaterdag 12:00 – 22:00, zondag 12:00 – 20:00 
Locatie Station, centrumkant
Innovatie kun je proeven, is belangrijk, geeft ons nieuwe inzichten en biedt hoop voor de toekomst. Innovatie vinden we overal; bitterballen die je in de magnetron kan bereiden, apparatuur waarmee luchtige schuimpjes gemaakt kunnen worden, het delen van maaltijden via social media maar ook nieuwe methodes om vlees te kweken. In 3 of 4 gangen proef je van innovaties uit verschillende sectoren.

Restaurant van de Idealist - foodguerilla en STEKmarkt

zaterdag 12:00 – 22:00 | en zondag 12:00 – 20:00

Locatie: HAVENEILAND / STEK, Veilingkade

Een lokale markt vol verantwoorde voedselinitiatieven en een heus restaurant tegen voedselverspilling: waar je op het station tijdens het weekend van VERS Breda het restaurant van de uitvinder vindt, vind je op STEK het restaurant van de idealist. Foodguerilla opent deze dag voor het eerst haar deuren. Diverse ondernemers vanuit STEK sluiten ook aan. Hoe gaan we om met food waste? Hoe zorgen we ervoor dat we op een duurzame manier omgaan met ons eten?

Expeditie eetbaar erfgoed

zaterdag 13:00 – 16:00

Locatie: BELCRUM

Wat hebben hagelslag, de chocoladereep, Het Haagse Hopje, de Chaamse hoen gemeen? Het zijn uitvindingen van Bredase bodem! Verhalenvertellers, muziek- en theatermakers vertellen over het eetbare erfgoed van Breda in deze UNIEKE huiskamertour, waar je de oude limonadefabriekjes en fruitverwerkers ontdekt. Je volgt deze tour twee kanten op; eindig in het restaurant van jouw keuze. Het restaurant van de idealist of het restaurant van de uitvinder. Aanmelden via http://www.expeditiebelcrum.nl

De 100 meter hagelslag (het loopt weer gesmeerd)

zondag 11:00- 12:00

Locatie: STATION

Tja Breda, dat station heeft wel even voor een klein beetje overlast gezorgd. Daarom zorgen we speciaal voor alle omwonenden zondagochtend voor een heerlijk ontbijtje. Wat is er nu lekkerder dan een witte bol met hagelslag!? De 100m hagelslag staat voor jullie klaar in de stationshal (bij lekker weer buiten), gesmeerde broodjes liggen klaar en deppen maar! Koffie, thee, geen probleem. Vanaf nu loopt alles weer gesmeerd!

Oogstfeest Belcrum Beach

Locatie: BELCRUM BEACH

Elk jaar sluit Belcrum Beach het oogstseizoen af met het oogstfeest. Proef en geniet van de laatste oogst aangeboden door onze lokale Bredase groenliefhebbers. De liefhebbers van eten en muziek komen hier óók aan bod. Kom dat zien, kijken en proeven!

Extra: Nasty Kitchen Expo - Sarcastic Foodporn

Nasty is een geëngageerd kunstproject van het Nederlandse ontwerpersduo Tim van Laere en Dabbe van den Brand (Duizenddingen). Het populaire Amerikaanse internetbedrijf Tasty heeft meer dan 68 miljoen facebookfans.  Duizenddingen reageerde daarop met een parodie-pagina op facebook; Nasty. Foodporn en Foodwaste zijn aantrekkelijke begrippen die erg makkelijk viral gaan. En daar wordt door veel bedrijven handig op ingespeeld... Viva, Froot, Ballin, Nu.nl, Frankwatching, Harpers Bazar schreven over Nasty nadat een filmpje met een octopus wrap meer dan een miljoen keer werd bekeken... Dus Nasty is er ook behoorlijk goed in!