De Willemstraat heeft haar allure (bijna) weer terug

Het Stationskwartier wordt lang gekenmerkt door fraaie 19e eeuwse herenhuizen en uiteraard diverse grote hotels, zoals gebruikelijk bij een station. Treinreizigers die vanuit het station richting de oude binnenstad gaan, kunnen dat in stijl doen. Ze lopen door de fraaie Willemstraat, een brede boulevard met een plantsoen en dubbele rij bomen in het midden, omzoomd door indrukwekkende herenhuizen.

11711

Vervolgens over de fraaie Willemsbrug, langs het historisch monument van de grondleggers van ons koningshuis en door het oude kasteelpark Valkenberg. De afstand van het station naar hartje centrum is voor voetgangers 700 meter lang genieten van fraaie bouwkunst en weldadig groen. Voorwaar een entree met klasse. Althans voor de Tweede Wereldoorlog.

Geleidelijk neemt het gemotoriseerde verkeer de Spoorbuurt in haar greep. Honderden  auto’s en bussen rijden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat af en aan. De groene middenberm van de Willemstraat wordt al snel geasfalteerd.

11712

De gerenoveerde Willemstraat heeft weer de inrichting en uitstraling van de voorname 19e eeuwse boulevard die ze ooit was. De straat wordt extra aangekleed met 800 ‘mieren’ van beeldend kunstenaar Florentijn Hofman.

De brede middenbaan is bestemd voor voetgangers die comfortabel van en naar het station gaan. Het is een echte promenade omzoomd met bomen, die qua sfeer en uitstraling naadloos aansluit bij het uitgebreide Park Valkenberg. Ook fietsers hebben ruim baan. 

11713Dit ontwerp is geïnspireerd door een van de mooiste oude foto’s van een stukje Breda:

11714

Deze foto hangt nu groot tegen de zuil aan de centrumkant van het station en vormt zo een sfeervol welkom aan de Bredanaars en bezoekers van de stad.

11715