Tunnel verbindt de Belcrum weer met het centrum

Veel Bredanaars zullen de kleurrijke voetgangerstunnel naar de Belcrum nog wel kennen. Beeldend kunstenaar Peter Struycken had deze laten bekleden met duizenden tegeltjes. Het plan is om wachtende treinreizigers via een kijkgat op perron 7/8 nog een blik te gunnen op dit monument.

11703

Een van de eerste bouwactiviteiten voor het nieuwe station (augustus 2008) betrof de aanleg van de tunnel voor voetgangers en fietsers onder de sporen.

11704

11705

Vrijdag 24 juni kon er weer een heuglijk moment worden opgetekend: de tunnel ging feestelijk open. Daardoor kunnen bezoekers van het station vanuit het centrum nu ook de perrons bereiken. En als ze richting de Belcrum willen is dit de kortste route. Omgekeerd natuurlijk ook.

Op hetzelfde moment is de hoge brug met de ontelbare treden gesloten. Dat scheelt een serieuze klauterpartij voor de vele reizigers. Vanaf nu kunnen ze gebruik maken van de roltrappen en (over een paar dagen) van de lift.

11702

De opening van de stationstunnel leidt tot veel enthousiaste reacties.

“Ik vind het zo geweldig en indrukwekkend, dat ik er speciaal vanuit Roosendaal voor naar Breda gekomen ben. Met belangstelling heb ik de ontwikkeling van het Bredase station gevolgd.”

“ Voor iemand als ik die in de Belcrum woont scheelt het zeker 10 minuten. Heel plezierig, ook als je op de fiets bent.”

“Als stationsmanager ben ik natuurlijk heel opgelucht dat de reizigers nu eindelijk weer via de kortste route vanuit het centrum naar de bussen en treinen kunnen, of omgekeerd. Alles is ook heel mooi afgewerkt met bijzondere materialen.

Bij elk nieuw station moeten mensen hun weg even leren vinden. Voor ons is het nu belangrijk om de voetgangersstromen goed te screenen, zodat we waar nodig aanpassingen kunne doen. Voor mij is het station pas af als het een tijd in gebruik is en perfect functioneert.”

“Ik vind vooral de roltrappen erg fijn. Wel is het jammer dat je als fietser nog steeds moet afstappen en een trap moet gebruiken om boven te komen. Maar voor mij en de kinderen is het heerlijk om vanuit huis (Belcrum) even naar het park en het centrum te kunnen wandelen. Je bent er nu zo.”