Laatste baksteen station Breda gelegd

We kenden al de ‘eerstesteenlegging’. Maar nadat Peter van IJpelaar die op 24 september 2013 onofficieel had volbracht, zijn er nadien nog ongeveer 2,2 miljoen volgende bakstenen gemetseld op Breda Centraal.

Vanwege de enorme prestatie om dit binnen 32 maanden voor elkaar te krijgen hebben de opdrachtgevers ProRail, NS en de Gemeente Breda op 26 mei een ‘laatste steenlegging’ georganiseerd. Ook hiervoor werd Peter van IJpelaar namens alle metselaars van metselbedrijf Zwaan ingeschakeld. Met succes!

Voorafgaand hieraan stak projectmanager Jo Mans de loftrompet over het vakmanschap van deze mensen om niet alleen deze enorme hoeveelheid bakstenen tijdig en correct te verwerken, maar ook op de wijze waarop ze met de complexiteit van deze opdracht zijn omgegaan. Want ga er maar aanstaan: in zo’n krappe tijd 50.000 m² gevel metselen met 84 verschillende soorten baksteen in zeer diverse vormen, kleuren en patronen! 

De verantwoordelijke voor deze monsterklus, architect Koen van Velsen, was ook aanwezig om de genodigden nog eens het verhaal achter dit nu al karakteristieke gevelontwerp te duiden. De baksteenpatronen illustreren de geschiedenis van het ontwerp. Daar waar Van Velsen zijn ontwerp in de loop der jaren heeft aangepast, zie je afwijkende kleuren en patronen.Niet alleen al die steenvarianten, maar dus ook het metselwerk zelf vormen vanaf nu een integraal deel van zijn ontwerp. Ze geven Breda Centraal een tijdloze en duurzame uitstraling, die het gebouw aan beide zijden op natuurlijke wijze verbindt met de omringende stad. 

Wat de metselaars betreft, zijn er twee meningen op te tekenen. Voor de ene groep is het een opluchting dat ze klaar zijn, omdat ze soms dol werden van al die verschillende stenen die precies op de juiste plaats moesten liggen. De andere groep is blij dat ze niet 2,2 miljoen dezelfde stenen hebben moeten metselen, want daar waren ze ongetwijfeld ook dol van geworden. Maar voor allen geldt dat ze apentrots zijn op hun werk. “Hier durf ik mijn schoonmoeder wel mee naartoe te nemen”, waagt eentje zelfs, tot ongeloof van zijn collega’s.